De Stad Amersfoort brengt lokaal nieuws uit de buurt. Hier een prachtig artikel uit de serie over oorlogsmonumenten.

AMERSFOORT   Dit jaar vieren we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. In 2020 willen we met de krant op allerlei manieren stilstaan bij dat gegeven. Met een serie over oorlogsmonumenten en de verhalen erachter. Maar ook met artikelen over andere herinneringen aan die ingrijpende periode 1940-’45.

Jas aan of jas uit?’’, vraagt hij terwijl hij nog vlotjes een zakkam door zijn haar haalt. Meteen daarna geeft hij zelf het antwoord: de jas gaat uit. De donkerblauwe colbert zichtbaar is hem liever. Jan Slomp staat op het punt gefotografeerd te worden bij het monument voor schuilplaatsverleners in het bos schuin tegenover de ingang van Kamp Amersfoort. Slomp heeft een persoonlijke band met het monument. Zijn vader, Frits Slomp, gereformeerd predikant te Heemse, bij Hardenberg, richtte in 1943 de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) op. Hiertoe aangespoord door Heleen Kuipers-Rietberg -hoofdbestuurslid van de landelijke bond van gereformeerde vrouwen. ,,Het monument’’, zegt Slomp nog voordat hij geduldig voor de camera poseert, ,,is een eerbetoon aan alle schuilplaatsverleners in de Tweede Wereldoorlog die met gevaar voor eigen leven vele mensenlevens hebben gered.’’ Frits Slomp alias Frits de Zwerver was er daar één van.

Lees hier het complete het interview, gemaakt door Marcel Koch, met Jan Slomp over het oorlogsmonument van de schuilplaatsverleners.

foto header: Jan Slomp bij het monument voor schuilplaatsverleners, van kunstenaar Eric Claus, in het bos schuin tegenover de ingang van Kamp Amersfoort. (Marcel Koch)

In deze video vertelt Jan Slomp zelf het verhaal.