Monument

Een ontwerp van de kunstenaar Eric Claus

De bekende kunstenaar Eric Claus heeft een prachtig monument gemaakt dat als eerbewijs is bedoeld aan al die mensen die toen de moed en naastenliefde hadden om vaak voor hen volkomen onbekende landgenoten of geallieerden een schuilplaats te bieden. Deze schuilplaatsverleners en hun gezinnen stelden daarmee hun levens in de waagschaal, maar toonden tegelijkertijd een zeer bewonderenswaardige houding. Dankzij deze heldhaftige mensen zijn zo’n 200.000 vervolgden uit de handen van bezetter gebleven.

De onthulling

De onthulling vond plaats op vrijdag 27 maart 2015 en werd verricht door de heer Drs. R. Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, die een indrukwekkende rede hield *). Ook de initiator van het monument, de toenmalige voorzitter van de Stichting Schuilplaatsverleners wijlen Lt.kl. b.d. Piet H. Hoevenaars hield een zeer treffend betoog over het belang van naastenliefde en belangeloze hulp aan vluchtelingen in nood in heden en verleden. *)

Het monument is gemaakt door de bekende en betrokken kunstenaar Eric Claus en is geplaatst op het voorterrein van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan te Leusden.

*) deze rede kunt u onderaan deze pagina downloaden

Toenmalig bestuur Stichting Schuilplaatsverleners:
Lt.kl. b.d. P.H. Hoevenaars, voorzitter †
Mr. J.W.M. Pothof, secretaris
H. ter Hofsté, penningmeester †
Ing. F.J. Haver Droeze BNT