WANDELROUTE

Schuilplaatsverleners gedenken met een wandelroute

Wandelen door de geschiedenis met behulp van de moderne media. Dat is de opzet van de wandelroute die na een lange voorbereidingstijd nu op 19 april 2020 in het kader van 75 Vrijheid in Amersfoort officieel wordt gepresenteerd bij de herdenking van de dag dat Kamp Amersfoort werd bevrijd.

Nadat al in en bij het station is stilgestaan bij wat zich hier afspeelde, begint de wandeling bij de plek waar op het eind van de oorlog twintig mannen (waaronder de schuilplaatsverlener Van den Dool, wiens geschiedenis is opgetekend*) zijn doodgeschoten door de Duitse bezetter.

Lees hier een artikel over het Onderduikerspad. Dick Haver Droeze scheef dit artikel. Hij is initiator van deze gedenkwaardige wandeling.

Wandel-app: Route van Hoop en Vrees

Er is een digitaal begeleide wandeling gemaakt langs de route die de gevangenen van Kamp Amersfoort moesten lopen van het Station naar het Kamp. De route voert langs tal van plekken met een (soms vreselijke) historie. Die geïllustreerde verhalen kun je lezen, maar deels ook horen uit interviews van ooggetuigen en slachtoffers. De afstand is circa 3,5 km, er is openbaar vervoer (tijden controleren) voor de terugweg vanaf Kamp Amersfoort.

De wandel-app kan vanaf 19 april 2020 gratis worden gedownload in Google play of de App Store.

Routeflyer nog verkrijgbaar

Sinds september 2015 was de conceptversie van de app beschikbaar onder de naam Onderduikerspad. Deze naam komt per 19 april 2020 te vervallen en wordt dus vervangen door Route van Hoop en Vrees. Onder de oude naam Onderduikerspad is een aantal routeflyers gedrukt die mogelijk nog verkrijgbaar zijn bij Kamp Amersfoort (op=op).